Meer dan 3000 kilometer aan

Wandelroutes

In de Achterhoek!

Wandelen in de Oude IJsselstreek? Dat is een goed idee! Slingerende weggetjes, eeuwenoude kerkenpaden tussen weilanden en struinpaadjes door het bos waar de dennengeuren je tegemoet komen. Koeien die nieuwsgierig naar je opkijken en kabbelend water op de achtergrond. Maar liefst 3.000 kilometer afwisselende wandelroutes wachten op je in de Achterhoek. Kies er één of combineer ze met wandelkeuzepunten. Bij keuzestress maak je er gewoon een heerlijk wandelweekend van!

Wandelen in de Achterhoek

De Achterhoek is een waar wandelwalhalla. Rust en ruimte en duizenden kilometers aan afwisselende paden. Of je nu een uurtje op pad wil of de hele dag, op zoek bent naar een stadswandeling of liever de natuur in gaat, wat je plannen ook zijn, de Achterhoek heeft het allemaal.

In de Routes in de Achterhoek app staan alle wandelroutes op een rij. Download de app, geef aan waar of hoeveel je wilt lopen et voilà, routes voor jou op een rijtje. Per route worden bovendien interessante punten genoemd, waardoor je wandeling nóg leuker wordt. Veel wandelroutes zijn gratis: je volgt simpelweg de gemarkeerde paaltjes. Met de wandelkeuzepunten stap je daarnaast eenvoudig over van de ene naar de andere route.

Wandelweekend

Je snapt het al, de keuze is reuze, je komt haast tijd tekort, dus waarom maak jij van jouw wandeltocht geen wandelweekend? Overnacht in Oude IJsselstreek in een B&B, op een camping, in een vakantiewoning, groepsaccommodatie of hotel. Wandel bijvoorbeeld het natuurrijke Rondje Idinkbos, dat deels over kerkenpaden loopt, vanaf toeristisch overstap punt TOP Groot Nibbelink en de dag erna een wandelroute vanaf TOP Megchelen, zoals de Landfortroute langs het statige Huis Landfort en de naoorlogse noodwoning De Moezeköttel. Totaal zijn er 7 toeristische overstap punten/TOP’s vanaf waar diverse fiets- en wandelroutes starten.  Misschien is zelf een weekend te kort…

Kun je wat meer hulp gebruiken? We doen op deze pagina enkele suggesties voor mooie wandelroutes, maar je kunt ook inspiratie op doen uit de top 12 om je vakantie uit te breiden met andere activiteiten en bezienswaardigheden.

Wandelarrangement

Als je dan toch gaat wandelen en kiest voor een wandelweekend, stel dan je eigen wandelarrangement samen. Neem enkele routes die jou aanspreken, boek een overnachting of twee en ga op pad. Kom je er niet uit, zie je door de bomen het bos niet meer, ook niet met de adviezen op deze website? De lokale experts van VVV Oude IJsselstreek helpen je met liefde op weg! Bel of ga langs bij het VVV Inspiratiepunt op het DRU Industriepark in Ulft.

Wandelroute IJssel

De benenwagen nemen langs het water van de Oude IJssel? Wandelroute Oude IJsselroute is een kleine 6 kilometer genieten van afwisseling. Het DRU Industriepark, de Oude Mauritiuskerk met een deel muur gebouwd uit oersteen, de achterafweggetjes tussen Silvolde en Bontebrug met Halte Bontebrug, een kruidenierswinkel die je terug brengt naar grootmoederstijd: deze wandelroute brengt je langs erfgoed, cultuurhistorie en door het vriendelijke rivierenlandschap. Voor de verzorging van de innerlijke mens kun je terecht bij Het Schaftlokaal, aan het begin of eind van je tocht. Snak je naar meer fijne wandelingen? Bij het VVV Inspiratiepunt, eveneens op het DRU Industriepark, zoek je met hulp van de routemixer die routes op die aansluiten bij jouw wensen.

Wandeltocht Silvolde

Jaarlijks organiseert de VVV, met de fiets- en wandelwerkgroepen, diverse fiets- en wandeltochten. Zeer geliefd is de Winterwandeltocht. Silvolde is de laatste jaren het begin- en eindpunt. De midwinterhoorns klinken, er wordt glühwein geschonken om je op te warmen, kortom, naast de omgeving waar de wandeltocht Silvolde door gaat, is deze ook de moeite waard vanwege de sfeer er omheen. Alle georganiseerde fiets- en wandeltochten vind je in de Agenda.

Wandelroute Ulft

Door Ulft, omliggende dorpen, buurtschappen en het buitengebied, voor elk is een wandelroute. Ulft heeft een viertal routes variërend van 6 tot 13 kilometer. De kortste én meest afwisselende is de Oude IJsselroute.  De grond rondom de Oude IJssel, in het verleden een zijtak van de Rijn, bevatte veel ijzeroer waardoor hier bijna 2,5 eeuw lang een bloeiende ijzerindustrie was. De rivier bleek een geschikt transportweg voor de kachels, pannen en badkuipen die in de fabrieken van het DRU Industriepark gefabriceerd werden. Bij de DRU, tegenwoordig industrieel erfgoed waar je kunt genieten van theatervoorstellingen, een hapje en drankje, rondleidingen, kunst en innovatie, start de Oude IJsselroute.  Langs het water zet je koers richting Silvolde. Iets van de route af ligt de Oude Mauritiuskerk. Een deel van de kerkmuur is gebouwd met oersteen. Via weidelandschappen en langs boerderijen loop je naar buurtschap Bontebrug. De kruidenierswinkel met monumentale bakkerij Halte Bontebrug brengt je terug naar grootmoederstijd. Koop voor je de route vervolgt terug richting de DRU een puntzak oudhollands snoep voor onderweg.
Het 10 kilometer lange Rondje Gendringen brengt je naar Ulft en Gendringen. Je maakt kennis met de dorpskernen. Daarnaast is het natuur snuiven in recreatiegebied Engbergen, een zandduin ontstaan na de laatste ijstijd. Op verschillende plekken passeer je bijzonder kleurrijk straatmeubilair van gietijzer van kunstenaar Alexander Schabracq.
De Buurtschappenroute is 13 kilometer en leid je, naast een klein stuk Ulft en Gendringen, door Wals, Wieken, Veldhunten en Varrselder. Vlakbij de route, bij buurtschap Wals, bevindt zich een van de twee wijngaarden van Wijngoed Montferland. Hier worden Achterhoekse wijnen van hoge kwaliteit gemaakt. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven. Ook kun je in het seizoen picknicken en soms af en toe dineren in de wijngaard. Ander hoogtepunt tijdens deze kilometers is natuur- en recreatiegebied Engbergen. Je komt eveneens langs bezoekerscentrum Min40celsius, waar je leert over het ontstaan van de zandduin die Engbergen is en je oog in oog komt te staan met een neushoornskelet.
Met Rondje Ulft kom je door het centrum van Ulft, over het terrein van het DRU Industriepark, langs de oever van de Oude IJssel en door het uitgestrekte buitengebied tussen Ulft en Varsselder. Kortom, je verveelt je geen moment! Onderweg valt er ook nog voldoende cultuurhistorie te ontdekken. Stap bijvoorbeeld binnen bij natuurhistorisch bezoekerscentrum Min40celsius, waar je alles leert over het ontstaan van het landschap waar je doorheen wandelt.


Wandelen Terborg

Lekker wandelen? Terborg is een klein dorp met enkele leuke wandelroutes, zoals Rondje De Pol, Rondje Voorbroek en het klompenpad Ganderpad.
Met Rondje De Pol, een route van 10 kilometer, loop je door Natuurpark Akkermansbeek en een gedeelte langs de Oude IJssel tot aan Sluiscomplex de Pol. Steek vervolgens de Oude IJssel over: je komt door het nieuwe natuurterrein met vispassages en ervaart de rust en ruimte rondom het water. Via de gerestaureerde schaapskooi op het terrein van de waterzuiveringsinstallatie gaat de route terug richting het beginpunt in Etten.
Een oud rivierduinencomplex, dat is de hooggelegen Paasberg waar Rondje Voorbroek langs gaat. Aan de andere kant kijk je uit op de landerijen van Kasteel Wisch. Je passeert Silvolde om via land- en zandwegen naar het Voorbroek te lopen.
Klompenpaden zijn populair bij velen. Struinen door weilanden, over boerenerven en vooral veel onverharde paden. Het Ganderpad start en eindigt in Gaanderen. 13 kilometer lang, onder meer langs de Oude IJssel, over rivierduinen en langs oude sporen van de ijzerindustrie. Waterdichte schoenen of laarzen zijn geen overbodige luxe.

Wandelroutes Achterhoek met de hond

Zijn jij en je trouwe viervoeter onafscheidelijk? En houden jullie allebei van wandelen? Ontdek wandelroutes in de Achterhoek samen met je hond. Nabij Oude IJsselstreek zit je goed. Bij Landgoed Slangenburg in Doetinchem en het Bergher-/Zonderbos in Montferland mag je hond ravotten in het losloopgebied. Aangelijnd zijn jij en je hond welkom op alle wandelroutes in de regio.

Wandelroute Achterhoek 5 km

“Even” een uurtje wandelen in de Achterhoek: 5 km wandelroutes zijn dan zeer geschikt! Hoe je voor jou de juiste uitzoekt? Simpel, op deze 3 manieren!
In de Routes in de Achterhoek app staan alle wandelroutes op een rij. Download de app, geef aan waar of hoeveel je wilt lopen et voilà, routes voor jou op een rijtje. Per route worden bovendien interessante punten genoemd, waardoor je wandeling nóg leuker wordt. Veel wandelroutes zijn gratis: je volgt simpelweg de gemarkeerde paaltjes. Met de wandelkeuzepunten stap je daarnaast eenvoudig over van de ene naar de andere route.
Download je liever geen app? Op de website achterhoek.nl kies je net zo eenvoudig de route die bij jouw wensen aansluit, of dit nu in Oude IJsselstreek is of in één van de andere Achterhoekse gemeentes.
Lokale experts kennen het gebied beter dan wie ook: bij het VVV Inspiratiepunt ben je daarom aan het juiste adres. Vraag de medewerkers om advies van bewegwijzerde routes, folders van speciale wandelrondjes of raadpleeg samen de routemixer.

Wandelen Achterhoek 10 KM

Is 5 kilometer te weinig voor jou? 10 km wandelen in de Achterhoek kan natuurlijk ook. Dé wijze om een leuke route te vinden is door een bezoek te brengen aan het VVV Inspiratiepunt, waar lokale experts je adviseren, van folders kunnen voorzien en je assisteren met de routemixer. Via achterhoek.nl en de Routes in de Achterhoek app bepaal je al even makkelijk wat je wilt doen. En komen er meerdere uit die je wilt lopen? Verblijf dan een paar nachten in een B&B, hotels, op een camping of in een vakantiewoning. Als je met een grote groep aan de wandel gaat, dan is een groepsaccommodatie de plek.

High tea en wandelen

Wandelen en high tea, de perfecte combinatie als je het ons vraagt, want wie wandelt krijgt trek. Loop met alpaca’s en smul daarna van de high tea. Bij natuur- en theetuin NatuurlijkBUITEN op Sinderen serveren Anna en Aart uitgebreide high tea’s, niet ver van het Rondje Idinkbos en Silo Art Oude IJsselstreek. Thee met hartig en zoet staat bij ’t Lohr eveneens op het menu, voor wie wandelend Voorst en Engbergen ontdekt.

Veel gestelde vragen over wandelen in de Oude IJsselstreek

Welke Toeristische Overstap Punten zijn er als startpunt van meerdere fiets- en wandelroutes?

In totaal zijn er 7 toeristische overstap punten, TOP’s, waar diverse wandel- en fietsroutes starten. De nieuwste is TOP Varsseveld. Daarnaast vind je TOP De Radstake bij Heelweg, TOP Van Hal in Voorst nabij Engbergen, TOP DRU Industriepark in Ulft, TOP Megchelen in het centrum van de grensplaats Megchelen, TOP Groot Nibbelink bij Sinderen en TOP ’t Onland nabij Gaanderen.

Is er een overzicht van alle wandelroutes? 5 tips voor de leukste wandelroutes

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn tig wandelingen, gemarkeerd of niet, maar waar zie je het meest complete overzicht? Maak het jezelf makkelijk met deze 5 tips.

  1. In de Routes in de Achterhoek app staan alle routes op een rijtje.
  2. Liever geen app downloaden? Via de website achterhoek.nl kies je net zo eenvoudig de route die bij jouw wensen aansluit, of dit nu in Oude IJsselstreek is of in een andere Achterhoekse gemeente.
  3. Ga naar het VVV Inspiratiepunt. Met behulp van de routemixer kies je snel en eenvoudig de juiste wandeling.
  4. Bij het VVV Inspiratiepunt advies vragen aan medewerkers, de lokale experts van dit gebied.
  5. 9 wandelrondjes zijn gebundeld in een folder; daar kun je mooi wat uren en kilometers mee vooruit! Haal ‘m gauw bij het VVV Inspiratiepunt.
  6. Op deze pagina staan bovenaan een paar uitgelichte wandelroutes, welke favoriet zijn van vele wandelaars uit de omgeving.

Hoe lang zijn de wandelroutes?

Er zijn wandelroutes variërend van 3 tot 32 kilometer. Via de Routes in de Achterhoek app of de website Achterhoek.nl kun je kiezen hoeveel je wilt lopen en in welke plaats of welke gemeente, zodat je alleen die routes ziet die passen bij jouw wensen voor dat moment.

Zijn er ook wandelroutes die geschikt zijn om met jonge kinderen te lopen?

Ja! Vanaf Restaurant Engbergen begint het 1,5 kilometer lange blotevoetenpad. Laat je zintuigen prikkelen. Zelfs voor volwassenen een belevenis, mindful wandelen over boomschors, schelpen, zand en door modder. Dus: schoenen uit en gaan!
Ook leuk is het natuur-avonturenpad, een wandelpad voor kinderen van ongeveer 1 km rondom het weiland van de speeltuin bij koffieboerderij Groot Nibbelink. De ingang van het pad is aan de zijkant van de parkeerplaats. Onderweg zijn speelelementen voor kids tot ongeveer 12 jaar. Via een wilgentunnel kom je bij een verspringbak. Hier kun je proberen verder te springen dan de dieren. Na een speels parcours kom je uit bij een “hoogzit” met verrekijkers.


Wat zijn de mooiste wandelroutes?

Smaken verschillen, maar als je het ons vraagt zijn dat de wandelroutes die worden uitgelicht op deze pagina. Heb je ze over het hoofd gezien? De favorieten van de VVV zijn de Oude IJsselroute, Rondje De Pol, Rondje Westendorp, Rondje Gendringen, Rondje Voorst, Rondje Heelweg, Rondje Idinkbos, Rondje Groot Breedenbroek, de Vennebultenwandeling, de Landfortroute en het blotevoetenpad. Bovendien is er een folder verkrijgbaar bij het VVV Inspiratiepunt op het DRU Industriepark met negen wandelrondjes. Boek gelijk een paar nachten bij om ze allemaal te kunnen lopen.

Voor vogelaars is het Azewijnse broek een aanrader. Houd je van fotograferen of ben je Insta-minded, loop dan de korte Instagramroute op het fotogenieke industrieel erfgoed DRU Industriepark en post meteen je foto’s met hashtags op Instagram. Foto’s maken kan natuurlijk ook bij alle andere wandelroutes.  

Wandelen is super, maar wat als ik een paar nachten wil blijven, waar slaap ik dan en wat is er verder te doen?

Overnachten doe je in Oude IJsselstreek in een B&B, hotels, op een camping of in een vakantiewoning. Als je met een grote groep bent, dan is een groepsaccommodatie de plek. Enkele aanraders zijn Waar het wondert, De familie kip, Binnenste Buuten en minicamping Pollen en Mollen
Tips voor andere activiteiten dan wandelen? Kijk eens naar de top 12! Bezoek Huis Landfort, ga terug naar grootmoederstijd en haal oud Hollands snoep bij Halte Bontebrug, volg een rondleiding of picknick in de wijngaard van Wijngoed Montferland, ontdek hoe het landschap is ontstaan bij bezoekerscentrum Min40Celsius of ga fietsen, bijvoorbeeld op de kerkenpaden of andere fietsroutes. Het water van de Oude IJssel beleven? Huur een sup, elektrische fluisterboot, kano of laat je van alles vertellen door enthousiaste gidsen op de rondvaartboot Iesselganger. Golfers kunnen terecht bij recreatie ’t Lohr in natuur- en recreatiegebied Engbergen. Ga voor pitch & putt of voor mini adventure golf.

Kan ik wandelen met alpaca’s?

Alpaca’s, familie van de lama, wandelen graag een stuk met je mee. Eerst woonden de van oorsprong uit Zuid-Amerika komende dieren in Voorst bij Engbergen, maar ze zijn recentelijk verhuisd naar een dorp een paar kilometer verderop. Vanaf hun nieuwe verblijf in De Heurne loop je met ze door de Achterhoek.

Mag mijn hond mee wandelen?

Op alle paden en routes is je trouwe viervoeter welkom, vaak mits aangelijnd. Er zijn bepaalde gebieden waar ze los mogen rondrennen en ravotten. Dit staat duidelijk aangegeven. Wandelen met je hond in de Oude IJsselstreek in de Achterhoek is dus geen probleem!