Rondje Heelweg

Twente-Route 8, 7055 BE Heelweg | Toon op kaart

Heelweg is een dorpje ten noorden van Varsseveld en staat bekend om zijn gemoedelijkheid en gemeenschapszin. De omgeving kenmerkt zich door een uitgestrekt gebied met bossen en boerderijen. Je loopt langs landerijen die worden onderbroken door mooie houtwallen en watergangen. Let onderweg ook op de wonderschone elzensingels (rijen met zwarte elzen langs de slootkanten). 

Oudste herberg van Nederland
Een kopje koffie voordat je gaat wandelen? Dat kan als je start bij De Radstake (TOP 64) aan de Twenteroute 8. Dit café restaurant behoort tot één van de oudste (zo niet dé oudste) herberg van Nederland. Al op zeer vroege landkaarten wordt de herberg vermeld. Gelegen aan één van de belangrijkste handelswegen tussen Duitsland en Nederland was er veel aanloop. Behalve als herberg fungeerde De Radstake ook als gerechtsgebouw. In dit gebied waren ooit rovers actief die zich schuil hielden in de nabijgelegen Vennebulten. Eenmaal gevangen en schuldig bevonden werd de rover bovenop een rad gelegd, dat overeind stond met een paal of staak. Waarschijnlijk komt daar de naam ‘Radstake’ vandaan. Niet voor niets doen er in deze streek nog vele verhalen de ronde over ronddolende geesten van onthoofde rovers.

Vissen in een natuurlijke omgeving
Indrukwekkend om te zien en een must voor iedere liefhebber van de hengelsport is Visdorado ‘De Kool’ in Heelweg-Oost. Het park is in 2007 aangelegd op een zo natuurlijk mogelijke wijze en er zijn veel verschillende vissoorten uitgezet. Zo kun je er prachtige forel-, karper- en vliegvissen zien. Ook vind je er snoekbaars, paling en zeelt. Er zijn meerdere vijvers. Je kunt hier eventueel ook overnachten op de camping of in een luxe lodge. www.de-kool.nl

De Vennebulten
In Varsseveld kun je in het gezellige bruine café d’ Olde Mölle even op krachten komen voordat je verder wandelt richting De Vennebulten. De Vennebulten zijn ontstaan in de laatste ijstijd toen dekzanden opstoven tot een langgerekte zandrug (lopend van Aalten tot Zelhem). Lange tijd groeide er alleen maar heide, mede dankzij schaapherder Hendrik Wisselink die er tot 1945 met zijn kudde rondzwierf. Na het overlijden van Hendrik veranderde het gebied echter al snel in bos. Alleen bij de Schaapskooi en de Polvenne is nog open heide terug te vinden. Hier groeien heerlijk geurende jeneverbessen.

Website