Toeristische kerngebieden

De gemeente Oude IJsselstreek kent een aantal toeristische kerngebieden. Dit zijn de Vennebulten-De Radstake, Idink-Nibbelinkbos, Engbergen, DRU, Slootermeer-Scholtenhof en de Oude IJssel.

Vennebulten-De Radstake
Aan de zuidzijde van de Twenteroute (N18) ligt de Halse Rug met het natuurgebied de Vennebulten. De Oude Hessenweg loopt over deze dekzandrug, die zich uitstrekt tussen het Duitse Bocholt en het Hanzestadje Doesburg. De Radstake was vroeger een belangrijke pleisterplaats op deze route. Het gebied heeft niet alleen natuurlijke en landschappelijke waarde, maar is ook cultuurhistorisch van groot belang. Zo worden er veel events gehouden (zoals Hippisch Festijn, Motorcross Vamac en oktoberfees­ten). Het is een aantrekkelijk natuurgebied met heide, een schaapskooi en een uitkijkpunt.

Idink-Nibbelinkbos
De namen van deze twee bosgebieden kwamen al in de middeleeuwen voor. Het gebied Idink-Nibbelinkbos kent een mooie afwisseling van bos, landbouwgronden, struikgewas en kleinschalige landschapselementen. Dit bosgebied is geliefd bij rustzoekers en heeft een aantrekkelijke padenstructuur. De kerken-, fiets- en wandelpaden en parkeervoorzieningen maken onderdeel uit van de Kerkenpadenroute in Sinderen. Koffieboerderij Groot Nibbelink, theetuin NatuurlijkBUITEN en enkele (kleine) campings zorgen voor een aantrekkelijk aanbod voor toeristen en recreanten.

Engbergen
Deze rivierduin van de Oude IJssel is van oudsher al bekend als recreatiegebied (met openluchttheater, speeltuin en hertenkamp). Onlangs heeft het gebied Engbergen een enorme upgrade gekre­gen, waarbij de mogelijkheden om te recreëren flink zijn verbeterd. Het recreatieve aanbod is veelzijdig, met onder andere golf, een blotevoetenpad en een kinderboerderij. Kinderen kunnen in het gebied bij de Oude IJssel spelen, klimmen, glijden, spetteren en de natuur ontdekken. Er is een fijnmazig netwerk van wandel-, fiets en ruiterpaden.

DRU & Oude IJssel
De DRU en de Oude IJssel zij naadloos aan elkaar verbonden, want zonder deze rivier had de DRU ijzerfabriek nooit bestaan. Op het DRU Industriepark is de historie nog zichtbaar en voelbaar. De oude fabriekspanden en rijksmonumenten van de bekende DRU ijzergieterij in Ulft hebben een nieuwe bestemming gekregen. Horeca, theater, film, popmuziek, festivals, beurzen, een innovatiecentrum en exposities; het zindert hier werkelijk van de activiteiten! Met de fraai vormgegeven buitenruimte en het groene gebied aan de overkant van de Oude IJssel is dit de perfecte locatie voor grootschalige evenementen in de open­lucht, die duizenden bezoekers trekken.

De Oude IJssel en Aa-strang lenen zich uitstekend voor waterrecreatie. Kanoën, suppen of een tochtje met de Iesselganger bijvoorbeeld. De Oude IJssel begint in het Duitse Raesfeld en loopt via de gemeenten Oude IJsselstreek, Doetinchem en Bronckhorst bij Does­burg de IJssel in. Er is een ecologische oeverinrichting met vistrappen gerealiseerd vanaf Doesburg tot aan Hutten-Zuid in Ulft. Ook is er een fietspad langs het water aangelegd.

Slootermeer-Scholtenhof
Door zand- en grindwinning is tussen Etten en Varsselder waterplas Slootermeer ontstaan. De familie Sloot, die de zand- en grindwinning exploiteerde, is vanaf de jaren zeventig begonnen met de ontwik­keling van camping Slootermeer en vervolgens camping Scholtenhof. Beide campings zijn sinds enkele jaren weer eigendom zijn van één eigenaar. Ideaal voor wie van (kort)kamperen houdt!