Oude IJssel en DRU Industriepark

Hutteweg 24, 7071 BV Ulft | Tel: +31 315 200 150 | Toon op kaart

De Oude IJssel is van groot belang geweest voor de florerende Achterhoekse ijzerindustrie en het ontstaan van de DRU. Beleef er de geschiedenis of geniet te voet, op de fiets, per SUP, boot en met de activiteiten en bezienswaardigheden op het industrieel erfgoed DRU.

Wandel, fietsen en skeeleren
De TOP DRU Industriepark is hét startpunt voor diverse wandelroutes, variërend van 6 tot 13 kilometer. Aanrader voor een korte wandeling is de Oude IJsselroute (6 km). Je loopt langs de Oude IJssel, door Ulft en Silvolde. Rondje Gendringen (10 km), brengt je door de dorpen Ulft en Gendringen, langs de Oude IJssel en natuur- en recreatiegebied Engbergen. Ook per fiets of op de skeelers verken je de omgeving met uitgestippelde routes rond de 40 kilometer.

Met de wandel- en fietskaart, verkrijgbaar bij de VVV op het DRU Industriepark, of via de wandelplanner op achterhoek.nl stel je zelf een route samen.

Het water op
Beleef de Oude IJssel met een 2 uur durende rondvaart met gids met de elektrische fluisterboot Iesselganger. Deze vaart langs plekken waar je anders niet eenvoudig kunt komen. Meer weten of reserveren? Dat kan via ijsselvaart.nl of bij VVV Oude IJsselstreek op het DRU Industriepark. Losse kaartverkoop bij vertrek is mogelijk indien er nog plaats is. Een rondvaart niets voor jou? Met een gehuurd bootje, kano of SUP ontdek je het water ook. Met die laatste kun je zelfs tot in Engbergen komen.

Van ijzergieterij naar culturele ontmoetingsplaats
In 1754 richtte de Graaf van Bergh richtte een ijzergieterij op: de Olde Hut. Er werden voornamelijk kanonskogels en haardplaten gefabriceerd. De gieterij werd later overgenomen door Diepenbrock (burgemeester) en Reigers (apotheker) te Ulft en zo ontstond de naam DRU. Met de nieuwe eigenaars veranderden ook de producten. De fabriek heeft bijna 250 jaar vensters, roosters en “keuken-emaille” zoals braadpannen, badkuipen, haarden en gasradiatoren geproduceerd. In de hoogtijdagen van de DRU werkten er 1584 mensen.

Eind 2003 sluit de DRU ijzerfabriek in Ulft haar deuren voorgoed. Het oude fabriekscomplex in Ulft is als industrieel erfgoed en rijksmonument omgetoverd tot een multifunctionele plek met o.a. een grand café, VVV Oude IJsselstreek, galerie, theaterzaal, poppodium en innovatiecentrum CIVON. Volg bijv. de Instaroute over het terrein om geen enkel bijzonder fotogeniek plekje te missen, sluit aan bij de wekelijkse rondleiding over de ijzerindustrie en geniet van een hapje en een drankje bij Grand Café Het Schaftlokaal. Op het terras is een leuke waterspeelplaats waar de jongsten zich kunnen uitleven. Kortom, een ontmoetingsplek voor iedereen.

Telefoonnummer