Door de eeuwen heen is het coulisselandschap zoals we het tegenwoordig zien in de Oude IJsselstreek ontstaan…
Miljoenen jaar geleden zwommen er in de Achterhoek haaien en walvissen. In de ijstijd verandert dit: meer dan 200 meter dik landijs schuift over poolwoestijnen en steppen en vormt een woest rivieren- en rivierduinenlandschap. Tijden waarin hier o.a. neanderthalers, mammoeten, hyena’s en wisenten leefden.
De Oude IJssel, belangrijk voor de gemeente, was vroeger een meanderende rivier. De loop veranderde herhaaldelijk, menselijk ingrijpen was beperkt. Dit leidde tot klachten van Duitsland, watermolens en de ijzerindustrie, de hoofdgebruiker van de Oude IJssel in de 18e en 19e eeuw. In 1880 werd daarop besloten de rivier anders in te richten.
De grond in de rondom de al 2.000 jaar bevaren Oude IJssel bevatte veel oer (ijzererts). Omstreeks 1689 verrees de eerste hoogoven in de Oude IJsselstreek. Vanwege deze ijzerhistorie is de gemeente dan ook aangesloten bij de Europese kring van IJzersteden.
Het water beleven
Waar kom je nu beter tot rust dan op, in of aan het water? Ontdek de Oude IJssel vanaf de fluisterboot De Iesselganger. De Oude IJssel en Aa-Strang lenen zich uitstekend voor een roei- of kanotochtje of voor een suptour. Blijf je liever op het droge? Al fietsend of wandelend langs de oever valt er net zo veel te genieten! Er zijn ook prachtige visplekken waar je vanaf de waterkant heerlijk tot rust komt.