Fietsen in Oude IJsselstreek

Fietsen langs molens, kunst, wijngaarden of door bossen - in de Oude IJsselstreek heb je tal van mooie fietsroutes! En wist je dat de hele Achterhoek door de fietsersbond is uitgeroepen tot beste fietsgebied van Nederland? De uitgezette routes brengen je op verrassende plekjes. Je volgt de route via het knooppuntennetwerk, via een routeboekje of via een app op je telefoon.

Een tip zijn de kerkenpaden. Dit netwerk is ontstaan in de 17de eeuw voor katholieken die zo binnendoor naar de kerk konden lopen, over verborgen paden zodat ze niet gesnapt werden omdat katholicisme in die tijd verboden was. De karakteristieke oude paden zijn in de jaren negentig gerestaureerd door Achterhoekse buurtbewoners. Het doel? Cultuurhistorisch herstel én landschapsontwikkeling. Bij de VVV zijn een tweetal folders van deze routes te verkrijgen: een folder van de kerkenpaden rondom Sinderen (gratis) en een complete bundel met tien routes (te koop), compleet met tips voor bezienswaardigheden en horeca onderweg.
Eveneens het uitlichten waard is de verhalenbankjesroute. Onderweg bij de bankjes langs deze vier routes, in de vorm van een klavertje, vertellen verhalen en gedichten over de cultuurhistorie, dit eeuwenoude land en haar bewoners. Download de mp3-bestanden via de website en luister op je smartphone. Een folder is verkrijgbaar bij de VVV en diverse punten onderweg.
Eveneens bijzonder is de Kleurrijke kunstroute. Deze voert langs het stroomgebied van de Oude IJssel. Op verschillende plekken staat bijzonder kleurrijk straatmeubilair, gemaakt van gietijzer, van de hand van ontwerpers Schabracq en Postma. Oude IJsselstreek heeft deze ornamenten in 2013 cadeau gekregen van de gemeente Amsterdam, waar ze jarenlang op het Rokin en het Damrak hebben gestaan. Voor wie houdt van mooie plaatjes schieten is de Fotoroute Oude IJsselstreek leuk. Volg de ca. 45 km lange route per fiets of pak de auto. Ben je een theetuinliefhebber? Haal dan gauw de leuke theetuinen- en terrassenfietsroutesbundel bij de VVV.
 
Hieronder lichten we nog een aantal van de mooiste routes voor je uit. Dacht je dat dat het was? Nee hoor, er zijn nog meer mooie wandelingen via het knooppuntennetwerk. Je vindt ze allemaal in de app Routes in de Achterhoek of online.

De keuze is enorm. Kom je er zelf niet uit? Voor advies kun je terecht bij het VVV/DRU Inspiratiepunt. En heb je zelf geen fiets tot je beschikking? Op meerdere plaatsen zijn fietsen te huur.