Ongehinderd & Onbeperkt genieten

De gemeente Oude IJsselstreek is gastvrij voor iedereen en was daarom in 2021 finalist bij de Meest toegankelijke gemeente van Nederland. Allerlei (toeristisch-recreatieve) ondernemingen, faciliteiten en evenementen zijn onderzocht op toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Ongehinderd app
Gemeente Oude IJsselstreek zet zich in voor meer toegankelijkheid. Daarom is de gemeente aangesloten bij de ‘Ongehinderd App’. In de ongehinderd app staan locaties die toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn, slechtziend of slechthorend of op een ander manier moeite hebben met deelnemen aan dagelijkse dingen. Verschillende winkels – en horeca gelegenheden in de gemeente zijn getest op toegankelijkheid. Bijvoorbeeld een toegankelijk toilet, het toestaan van begeleidingshonden, drempelhoogte, hoogte van de balie maar ook de mogelijkheid om (eventuele) achtergrondmuziek zachter te laten zetten.

De app is gemaakt voor en door mensen met een beperking. Iedereen kan locaties beoordelen. Ook kunnen ondernemers informatie over hun eigen winkel- of horeca gelegenheid in de app zetten. Daarnaast heeft Ongehinderd een keuringsteam om locaties op toegankelijkheid te toetsen.

De locaties zijn te vinden op www.ongehinderd.nl en in de (gratis) ongehinderd app in de appstore. 

Hoge nood
Wist je dat Oude IJsselstreek meer dan 100 semi-openbare toiletten heeft? De locaties zijn herkenbaar aan de oranje sticker en te vinden in de gratis Hoge Nood app in de appstore. 

Geteste locaties in Oude IJsselstreek
De onderstaande locaties zijn allen getest op toegankelijkheid én terug te vinden via de ongehinderd app en op www.ongehinderd.nl.

Handbike-/rolstoelroutes
Hoe mooi is het dat je nu, onder de noemer Onbeperkt genieten, de leukste handbike-/rolstoelroutes op een rijtje vindt? De twee speciaal voor Oude IJsselstreek geselecteerde routes vind je hieronder en via Routes en Fietsen en wandelen.

Meer faciliteiten om Onbeperkt te genieten op een rij? Die vind je op de website achterhoek.nl

Verhuur Van Raam fietsen
Kom je naar Oude IJsselstreek zonder je eigen handbike-, rolstoel- of duofiets? Huur via Walraven een Van Raam fiets, zodat je ook op vakantie lekker rondtoert en de omgeving, bijvoorbeeld met de handbike-/rolstoelroutes, verkent.

Bestemming

Wissen
Filteren

Filter op: