TOP DRU Industriepark

, 7071 PC Ulft | Toon op kaart

Cultuur vervangt ijzer: ijzergieterij
In het gebied dat we als het DRU-terrein kennen, vonden in 1754 de eerste industriële activiteiten plaats. De Graaf van Bergh richtte een ijzergieterij op: de Olde Hut. Daar werden voornamelijk kanonskogels en haardplaten gefabriceerd. Deze ijzergieterij werd in 1774 overgenomen door Diepenbrock (burgemeester) en Reigers (apotheker) te Ulft en zo ontstond de naam DRU. Met de nieuwe eigenaars veranderden ook de producten. De fabriek heeft bijna 250 jaar vensters, roosters en “keuken-emaille” zoals braadpannen, badkuipen, haarden en gasradiatoren geproduceerd. In de hoogtijdagen van de DRU werkten er 1584 mensen.

DRU Industriepark
Eind 2003 sluit de DRU-fabriek in Ulft haar deuren voorgoed. Het oude fabriekscomplex in Ulft krijgt als industrieel erfgoed en rijksmonument, een herbestemming. Als eerste van de gebouwen is het voormalige portierscomplex omgetoverd tot een multifunctionele accommodatie met verschillende toepassingen zoals bibliotheek, VVV, muziekschool, galerie, theaterzaal, poppodium, vergader- en conferentiezalen en een grand café. Het huidige DRU Industriepark is een ontmoetingsplek voor alle leeftijden.

Recreatiegebied Engbergen
Nabij Ulft ligt het recreatiegebied Engbergen. Engbergen is een rivierduin met daarop en omheen verschillende recreatieve voorzieningen zoals een monumentaal openluchttheater, speeltuin, restaurants, familiegolfbaan, korenmolen, paardensportcentrum, kinderboerderij, blotevoetenpad en outdooractiviteiten. In het openluchttheater vinden in de zomermaanden regelmatig voorstellingen plaats. 

Varen over de Oude IJssel
Beleef de Oude IJssel en het Achterhoeks coulisselandschap vanaf de elektrische fluisterboot De Iesselganger. De boot vaart langs locaties, waar je anders niet gemakkelijk zult komen. Aan boord vertelt een gids wetenswaardigheden en over wat er te zien is onderweg. De Iesselganger heeft een vaarschema met vaste vaartijden. De route gaat vanaf de aanlegsteiger bij het DRU Industriepark via Terborg naar het Sluizencomplex De Pol bij Gaanderen en weer terug. Een rondvaart duurt ongeveer 2 uur. Via ijsselvaart.nl of bij VVV Oude IJsselstreek hier op het DRU Industriepark, bij het DRU Inspiratiepunt, kun je individuele plaatsen reserveren. Voor meer informatie over de vaartijden, prijzen, groepsreserveringen, excursies of arrangementen ben je hier ook aan het juiste adres. Losse kaartverkoop bij vertrek is mogelijk indien er nog plaats is.

Wandelnetwerk
Deze TOP is startpunt 65 van het wandelnetwerk. Let op, je moet een trappetje af om bij de TOP te komen, die aan het water ligt naast de aanlegsteiger voor de Iesselganger. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroute.

*Oude IJsselroute (6 km)
*Rondje Ulft (7 km)
*Rondje Gendringen (10 km)
*Buurtschappenroute (13 km)
*Noaberpad (415 km)

Ontdek de Achterhoek met je smartphone
Een bijzonder leuke manier om de Achterhoek te verkennen is met je smartphone met belevingsroutes. Interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg maken de routes tot een ware belevenis. Meer informatie over de digitale routes vind je op achterhoek.nl

Fietsroutes
*TOP-route (60 km, in te korten tot 34 km)
*Oude IJsselroute (44 km)

Skeelerroute
*Skeelerroute 16 (38 km, in te korten op meerdere punten)