Vennebulten-Varsseveld

Twente-Route 8, 7055 BE Heelweg | Toon op kaart

Varsseveld, of Wazovelde zoals het vroeger wordt genoemd, zit boordevol geschiedenis. Bewijzen van bewoning dateren uit de Romeinse tijd: een munt uit de periode rond 138 na Christus bijvoorbeeld. Uit een document van 823 werd gesproken over Wazovelde als belangrijke plaats op de handelsroute, de Hessenweg, langs de Vennebulten naar het huidige Duitsland. En wat te denken van de herkomst van de naam Radstake: komt het van het berechten van misdadigers op de Vennebulten, gebonden op een rad met stokslagen met een stake (“ik ben geradbraakt”), of van de stake die door de spaken van het rad werd gestoken zodat paarden niet onbedoeld er zelf vandoor gingen op de oude Hessenweg? Kun jij je er een voorstelling van maken terwijl je geniet van deze omgeving zoals die nu is?

Vennebulten & De Radstake
Aan de zuidzijde van de Twenteroute (N18) ligt de Halse Rug met het natuurgebied de Vennebulten. De Oude Hessenweg loopt over deze dekzandrug, die zich uitstrekt tussen het Duitse Bocholt en het Hanzestadje Doesburg. De Radstake was vroeger een belangrijke pleisterplaats op deze route. Het gebied heeft niet alleen natuurlijke en landschappelijke waarde, maar is ook cultuurhistorisch van groot belang. Zo worden er veel events gehouden (zoals Hippisch Festijn, Motorcross Vamac en oktoberfeesten). Het is een aantrekkelijk natuurgebied met heide, een schaapskooi en een uitkijkpunt. Verken het te paard, met je stalen ros of met de benenwagen op de Vennebulten. Puf daarna uit uit met een drankje en wat lekkers bij de Uutbloashalte bij Hofstee de Vennebulten of verzorg de innerlijke mens met een lunch of diner bij de Radstake

Varsseveld
In Varsseveld, de plaats waar o.a. Robert Gesink en Guus Hiddink vandaan komen, is van alles te beleven! Begin juli vindt het jaarlijks Hootchie Koe festival plaats. In het centrum smul je van smakelijke gerechten en een drankje bij restaurant Enzovoort, hotel-restaurant De Ploeg en Loungebar de Molen. Voor cultuur, terug naar grootmoederstijd, bezoek je museumboerderij Het Hofshuus. Bij molen De Engel staan iedere de molenaars klaar voor rondleidingen, individueel of kleine groepen. Wanneer op zaterdag de weersomstandigheden het toelaten draait de molen. Er wordt uitsluitend echt volkoren molen meel, tarwe, rogge, spelt gemalen, welke ook te koop zijn.

Paardrijden, gravel- en mountainbiken, fietsen & wandelen
Van oudsher is de Vennebulten en Radstake gelinkt aan paarden. Ook nu is het te paard heerlijk toeven in dit gebied. Dat fietsen in de omgeving Varsseveld-Vennebulten een groot genot is blijkt wel uit het jaarlijks gehouden Achterhoeks Fietsweekend. Men komt vanuit Groningen tot aan Zeeland en zelfs vanuit Duitsland. Deelnemers zijn altijd lovend over de mooie routes. 
Bijzonder zijn de nieuwe gravelbike- en mtb-routes: met toevoeging hiervan komen ook deze sporters aan hun trekken in Oude IJsselstreek. De Verhalenbankjesroute Noord is een aanrader voor wie het Achterhoeks kan verstaan: bij diverse bankjes langs de route luister je met je telefoon naar poezië, sagen en andere verhalen die meer vertellen over de omgeving en zijn geschiedenis.

Doe ter plekke ideeën op bij TOP De Radstake of TOP Varsseveld. Van tevoren iets kiezen? We zetten wat tips op een rij:
🚶‍♂️Rondje Heelweg
🚶‍♂️Hofshuus-Meulenveld
🚶‍♂️Bovenstal-Giezenveldroute
🚶‍♂️Vennebultenwandeling
🚴 Varsseveldse kopjesroute
🚴 Stap op, staf af
🚴 Verhalenbankjesroute Noord
🚴 Molenroute

Je vindt ze allemaal in de app Routes in de Achterhoek of online. En dit was maar een greep uit de mogelijkheden. De keuze is enorm. Kom je er zelf niet uit? Voor advies kun je terecht bij het VVV/DRU Inspiratiepunt. En heb je zelf geen fiets tot je beschikking? Op meerdere plaatsen zijn fietsen te huur.