TOP Varsseveld

Kerkplein 3, 7051 CX Varsseveld | Tel: +31 315 241 421 | Toon op kaart

De Hessenweg, een oude handelsweg
De oudste akte waarin Varsseveld genoemd wordt is uit 1152, maar waarschijnlijk was het gebied al veel eerder bewoond. Zo zijn er vondsten van rendierjagers gevonden in de Vennebulten, is er een Romeinse munt gevonden en ook liep er een oude handelsweg (Hessenweg) langs de Vennebulten.

Grote brand
In 1723 brak een brand uit in Varsseveld waarbij het hele dorp in de as werd gelegd. In combinatie met een sterke wind en daken van riet, stro of heideplaggen brandden in twee uur tijd de kerk, 54 huizen, enkele jeneverstokerijen en zes schuren af. Door een landelijke collectie konden diverse gebouwen weer opnieuw worden gebouwd, waaronder de huidige Grote Kerk.

Natuurgebieden
Rondom Varsseveld zijn tal van mooie natuurgebieden te vinden, waaronder Idink-Nibbelinkbos, het Hoge Venne, Noorderbroekbos, Zwarte Veen, Vennebulten en Aaltense Goor. De meeste gebieden bieden wandel- en fietsmogelijkheden om de natuur te verkennen.
 

Tips in de omgeving
Museumboerderij Het Hofshuus
Deze prachtige historische boerderij in Varsseveld zit vol herinneringen uit het verleden. Een bezoek aan dit museum zal dan ook vooral herinneringen uit vroeger tijd oproepen. Op het omliggende erf vind je mooie tuinen en oude gewassen.

De Vennebulten
Vroeger was natuurgebied De Vennebulten het domein van struikrovers. Nu kun je er heerlijk wandelen. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op het heidegebied. Aansluitend aan de Vennebulten ligt het Aaltense Goor, waar je heerlijk kunt wandelen tussen karakteristieke kleinschalige percelen begrensd door slootjes met elzen.

Kerkenpaden Sinderen
Rondom Sinderen zijn de prachtige oude kerkenpaden in ere hersteld. Deze voeren je langs kleurrijke akkerranden, kronkelende beken, weilanden en door oude bossen zoals het Idink- en Nibbelinkbos. Onderweg zie je oude boerderijen en monumenten. Vergeet niet een pauze in te lassen bij de sfeervolle theetuin of koffieboerderij.

Wandelnetwerk
Deze TOP is startpunt 66 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes. 


Ontdek de Achterhoek met je smartphone
Een bijzonder leuke manier om de Achterhoek te verkennen is met je smartphone met belevingsroutes. Interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg maken de routes tot een ware belevenis. Meer informatie over de digitale routes vind je op achterhoek.nl

Fietsroutes 
*Slingerend langs bos, vennen en slingebeek (19,8 km)

Website Telefoonnummer