TOP De Radstake

Twente-Route 8, 7055 BE Heelweg | Tel: +31 315 241 258 | Toon op kaart

De Vennebulten
Aan de oostzijde van Varsseveld ligt het natuurgebied De Vennebulten. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit naaldbossen en ligt aan weerszijden van de uit de Romeinse tijd stammende Hessenweg. Het bos ligt op een oude zandrug temidden van het omringende natte heidegebied. Op de lage delen zijn nog heide en veen te vinden met enkele zeldzame jeneverbessen. In het natuurgebied staat een uitkijktoren, vanwaar je mooi weids uitzicht hebt. Ook grazen er schapen in de Vennebulten.

Kerkenpaden
In het kerkdorp Zieuwent is een netwerk van 10 kilometer kerkenpaden hersteld. Wandel- en fietspaden van boerderijen in het buitengebied naar de kerk in het centrum van het dorp zijn opgeknapt of opnieuw aangelegd. Langs de paden zijn kikkerpoelen aangelegd en de route is verfraaid met bruggetjes en kunstwerken. Ook in de kerkdorpen Harreveld en Mariënvelde zijn diverse kerkenpaden aangelegd. Een overzicht van kerkenpadenroutes vind je op achterhoek.nl.

Herberg De Radstake
De Radstake, gelegen aan een oude Hessenweg was vroeger een plek waar koopmannen met hun huifkarren met handelswaar langskwamen. In het Zwarte Veen nabij de Radstake lagen rovers op de loer om de passerende huifkarren te overvallen. Als de rovers werden opgepakt na een overval werd bij De Radstake recht gesproken en werden de rovers ‘geradbraakt’, waarbij het rad en de stake attributen waren die hierbij werden gebruikt.

Wandelnetwerk
Deze TOP is startpunt 64 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl kun je zelf een route samenstellen. Ook starten hier onderstaande themaroutes.

* Harreveldwandeling (4 km)
* Veengootwandeling (13 km)
* Molenwandeling (18 km)

Fietsroutenetwerk
Met het fietsroutenetwerk fiets je van knooppunt naar knooppunt. Stel zelf je route samen door knooppunten te combineren of kijk voor themaroutes op achterhoek.nl.

Ontdek de Achterhoek met je smartphone
Een bijzonder leuke manier om de Achterhoek te verkennen is met je smartphone met belevingsroutes. Interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg maken de routes tot een ware belevenis. Meer informatie over de digitale routes vind je op achterhoek.nl. Bij TOP De Radstake start de digitale route:
* Gebaande paden (53 km)

Website E-mail Telefoonnummer