Molen de Engel

Hiddinkdijk 4, 7051 ZZ Varsseveld | Tel: 0543524262 | Toon op kaart

Aan de noordoostzijde in het dorp Varsseveld staat de fraaie korenmolen De Engel. Deze ronde bakstenen stellingmolen uit 1849 is in 1975 geheel gerestaureerd en nog steeds maalvaardig. Uniek is de erg zeldzame veertienkantige stelling.In het begin droeg de molen de naam "de Hoop". Later werd die door eigenaar J. van Erkel omgedoopt in "de Engel".

De Engel staat in bebouwd gebied en is hoger om zo voldoende wind te kunnen vangen. Halverwege de molen is een zeldzame veertienkantige stelling die rondom de molen loopt. De wieken en de staart reiken dan ook niet tot de grond. Het wieksysteem is Oudhollands en de kap van de molen heeft een Engels kruiwerk, dat met een kruiwiel wordt bediend. De kap kan worden vastgezet met een kapvang. In Nederland zijn er slechts twee molens met een kapvang. Voor het opluien (ophijsen) en afschieten (laten zakken) van het maalgoed wordt gebruikgemaakt van een sleepluiwerk.

Iedere zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur kan men meel kopen en staan de molenaars klaar voor rondleidingen, individueel of kleine groepen. Wanneer op zaterdag de weersomstandigheden het toelaten draait de molen. Er wordt uitsluitend echt volkoren molen meel, tarwe, rogge, spelt gemalen. De molen is helaas niet goed toegankelijk voor mensen die geen trappen kunnen lopen.

Telefoonnummer