De Lekker Lokaal fietsroute (50 km) gaat over plattelandswegen en kerkenpaden en brengt je langs boeren en streekproducenten (van o.a. jam, hazelnoten, wijn en honing) met passie voor het vak. Met elkaar maken zij een grote verscheidenheid aan smaakvolle producten. Lekker lokaal, met liefde gemaakt en dat proef je!
Wat zijn de Lekker Lokaal dagen
Op de Lekker Lokaal dagen wordt er op de plekken langs de route iets extra’s georganiseerd. Elke Lekkere Lokaal dag wordt één ervan als hoofdlocatie gezien. Doe mee, bestel (voor de 14 september editie vóór 11 september) je tas met Lekker Lokaals én geniet en leer van alles onderweg.
Lekker Lokaal tas
Meld je aan voor de Lekker Lokaal dag en haal bij de hoofdlocatie van die dag een Naober tas met lekkers op. Zo kun je Lekker fietsen, rondkijken bij de streekproducenten én hoef je je niet druk te maken over het onderweg kopen van de smaakvolle producten. De inhoud is voor 2 personen, kost € 30,- per tas en bestaat bijv. uit broodjes, jam, honing, kaas, boter en karnemelk (kan per editie verschillen). Heb je je niet aangemeld, dan ben je nog steeds welkom echter hebben we dan geen tas voor je klaar staan.
Lekker Lokaal dagen data en hoofdlocaties
Zaterdag 13 juli Boer Lubbers, Kroezendijk 12, Sinderen
Zaterdag 10 augustus Bio Boerderij Keuper, Nieuweweg 14, Megchelen
Zaterdag 14 september Wijngoed Montferland, Munsterweg 4, Gendringen
De Lekker Lokaal dag op de hoofdlocatie duurt van 11.00 tot 16.00.
Op deze locaties wordt Live Lekkers gemaakt door kok Caspar van Hal. Dit kan ter plekke gekocht en betaald worden voor de fietsers die dat willen.
Wat is er waar te zien/doen
Bekijk bij Collie’s Car (jam) op de boerderij van Rougoor Cow toiletten. Theo en Wietse vertellen graag meer over dit innovatieve systeem dat is ontwikkeld om de urine van koeien op te vangen en te scheiden van de vaste mest. Een koe plast en mest namelijk nooit tegelijk. De natuur laat ons zien dat deze twee meststromen niet bij elkaar horen te komen. Een veelbelovende ontwikkeling in de veehouderij, die bijdraagt aan een beter klimaat voor zowel dier als mens en bijdraagt aan een duurzamere landbouw.
Iedere zaterdag om 15.00 uur is er bij Wijngoed Montferland een rondleiding met proeverij voor individuele personen: neem een kijkje in de wijngaarden, de wijnmakerij en de wijnkelder. Daarnaast kun je heerlijk buiten genieten van een mini proeverij op het terras omringd door wijngaarden en weilanden.
Tijdens de 13 juli editie zijn de Landelijke Open Imkerijdagen bij ComBIJn. In de pluktuin kun je de bijen aan het werk zien en beantwoordt de imker graag al jouw vragen over bijen. Natuurlijk is er honing om te proeven en zijn er allerlei andere bijenproducten te zien en te koop. Je kunt vrij rondlopen, maar op vaste tijden vertelt de imker ook graag zijn verhaal: op 13 juli is dat om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur. Bij de andere twee edities (augustus en september) zijn er imkerijdagen waarbij de imker eveneens zijn verhaal vertelt, dan om 14.00 en 16.00.
Op 14 september is er tussen 16.00 en 17.00 uur gelegenheid voor geïnteresseerden om eel te nemen aan een rondleiding met uitleg van de hazelnotenteelt. Harm laat dan allerlei aspecten van de teelt zien, onder andere hoe de noten geoogst, geschoond en gedroogd worden.
Vragen?
Voor vragen kun je mailen met Jacqueline van ComBIJn: info@combijn.eu.