Zuid - verhalenbankjesroute

Nibbelinklaan 12, 7065 AH Sinderen | Toon op kaart

Over de verhalenbankjes
In de vorm van een klaverblaadje zijn in de gemeente Oude IJsselstreek een viertal fietsroutes uitgezet, variërend van ca. 30 tot 50 km, de verhalenbankjesroute. Onderweg maak je kennis met verhalen en gedichten over dit eeuwenoude land, de cultuurhistorie en haar bewoners.

De onderwerpen die je bij de bankjes hoort of leest wisselen van thema. Terugkerend bij alle klaverblaadjes is een beknopte historie van de plaats of het landschap. Ook volksverhalen, reisbeschrijvingen en columns maken deel uit van het geheel. Dit alles wordt gelardeerd met poëzie. Altijd over de plek waar je je op dat moment bevindt.

Pak je stalen ros en je smartphone, download de mp3’s via de button onderaan deze pagina en ontdek zo het coulisselandschap van Oude IJsselstreek, aangevuld met de mooiste verhalen. Bij het VVV Inspiratiepunt is een handige folder op te halen met de routekaartjes én foto's van de bankjes waar de verhalen bij horen.

Route Zuid
Vanuit TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos, start je deze zuidelijke verhalenbankjesroute. Je gaat op weg naar buurtschap Bontebrug. Hier bevindt zich Halte Bontebrug, vroeger een onderbreking van de reis, tegenwoordig een museumwinkel, met producten uit grootmoederstijd. Langs de Oude IJssel en het natuur- en recreatiegebied Engbergen fiets je naar Megchelen. Daar staat Huis Landfort, een indrukwekkende havezate, met een geschiedenis die terug gaat tot de vijftiende eeuw. Je bent bijna in Duitsland maar keert verder terug landinwaarts als je naar Megchelen gaat, waar eveneens een TOP is. Via de naoorlogse noodwoning de Moezeköttel en niet ver langs Wijngaard Oerlegoed zet je koers naar Etten. Vanaf daar fiets je naar Ulft om vervolgens via Silvolde en Terborg terug te keren naar TOP Groot Nibbelink. De verhalen onderweg vertellen over de geschiedenis van de ijzerindustrie, over de omzwervingen van 'De Bedrukte Moeder Gods van Varsseveld', de ridders van Huize Ulft en de dichter Staring.

Fotografie:    Hans Mellendijk, Louis Radstaak, Marieke Eijsink e.a.

Folder Verhalenbankjesroute Zuid - omschrijving verhalenbankjes incl. geluidsfragmenten en documenten Zuid - geluidsfragmenten