West - verhalenbankjesroute

Nibbelinklaan 12, 7065 AH Sinderen | Toon op kaart

Over de verhalenbankjes
In de vorm van een klaverblaadje zijn in de gemeente Oude IJsselstreek een viertal fietsroutes uitgezet, variërend van ca. 30 tot 50 km, de verhalenbankjesroute. Onderweg maak je kennis met verhalen en gedichten over dit eeuwenoude land, de cultuurhistorie en haar bewoners.

De onderwerpen die je bij de bankjes hoort of leest wisselen van thema. Terugkerend bij alle klaverblaadjes is een beknopte historie van de plaats of het landschap. Ook volksverhalen, reisbeschrijvingen en columns maken deel uit van het geheel. Dit alles wordt gelardeerd met poëzie. Altijd over de plek waar je je op dat moment bevindt.

Pak je stalen ros en je smartphone, download de mp3’s via de button onderaan deze pagina en ontdek zo het coulisselandschap van Oude IJsselstreek, aangevuld met de mooiste verhalen. Bij het VVV Inspiratiepunt is een handige folder op te halen met de routekaartjes én foto's van de bankjes waar de verhalen bij horen.

Route West
TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos, is je startpunt voor de westelijke verhalenbankjesroute. Je zet koers richting Terborg, met Huis Wisch, vanaf waar je langs de mooie Oude IJssel richting Sluis De Pol bij Gaanderen fietst. Langs TOP ’t Onland en vervolgens de A18 over, bereik je het mooie uitgestrekte landgoed Slangenburg met het gelijknamige kasteel. Via buitenwegen ten noorden ervan fiets je uiteindelijk via Westendorp terug naar TOP Groot Nibbelink. Onderweg hoor je de mooiste verhalen van deze route: er wordt verteld over de geschiedenis van de ijzerindustrie en over De Roofridders van Wisch.

Fotografie:    Hans Mellendijk, Louis Radstaak, Marieke Eijsink e.a.

Folder Verhalenbankjesroute West - omschrijving verhalenbankjes incl. geluidsfragmenten en documenten West - geluidsfragmenten