Oost - verhalenbankjesroute

Nibbelinklaan 12, 7065 AH Sinderen | Toon op kaart

Over de verhalenbankjes
In de vorm van een klaverblaadje zijn in de gemeente Oude IJsselstreek een viertal fietsroutes uitgezet, variërend van ca. 30 tot 50 km, de verhalenbankjesroute. Onderweg maak je kennis met verhalen en gedichten over dit eeuwenoude land, de cultuurhistorie en haar bewoners.

De onderwerpen die je bij de bankjes hoort of leest wisselen van thema. Terugkerend bij alle klaverblaadjes is een beknopte historie van de plaats of het landschap. Ook volksverhalen, reisbeschrijvingen en columns maken deel uit van het geheel. Dit alles wordt gelardeerd met poëzie. Altijd over de plek waar je je op dat moment bevindt.

Pak je stalen ros en je smartphone, download de mp3’s via de button onderaan deze pagina en ontdek zo het coulisselandschap van Oude IJsselstreek, aangevuld met de mooiste verhalen. Bij het VVV Inspiratiepunt is een handige folder op te halen met de routekaartjes én foto's van de bankjes waar de verhalen bij horen.

Route Oost
De verhalenbankjesroute Het oosten start vanuit TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos. Via de mooie buitenwegen rondom Sinderen leidt de route je naar buurtschap Bontebrug. Halte Bontebrug, vroeger een onderbreking van de reis, is een museumwinkel, met producten uit grootmoederstijd. Leuk voor een korte stop. Vervolgens fiets je via Voorst, met alpacafarm, een shortgolfbaan en de TOP Van Hal bij de gelijknamige molen en het restaurant, richting het Duitse Anholt. Breng meteen een bezoek aan Kasteel Anholt als je er toch bent. Een klein stuk dezelfde weg terug ga je weer noordwaarts. 

Onderweg geniet je van de verhalenbankjes, die je vertellen over de omzwervingen van De Bedrukte Moeder Gods van Varsseveld en bevat een feuilleton in het lokale dialect: 'Duvelheurntjes op brandewien'. 

Fotografie:    Hans Mellendijk, Louis Radstaak, Marieke Eijsink e.a.

Folder Verhalenbankjesroute Oost - omschrijving verhalenbankjes incl. geluidsfragmenten en documenten Oost - geluidsfragmenten