Noord - verhalenbankjesroute

Nibbelinklaan 12, 7065 AH Sinderen | Toon op kaart

Over de verhalenbankjes
In de vorm van een klaverblaadje zijn in de gemeente Oude IJsselstreek een viertal fietsroutes uitgezet, variërend van ca. 30 tot 50 km, de verhalenbankjesroute. Onderweg maak je kennis met verhalen en gedichten over dit eeuwenoude land, de cultuurhistorie en haar bewoners.

De onderwerpen die je bij de bankjes hoort of leest wisselen van thema. Terugkerend bij alle klaverblaadjes is een beknopte historie van de plaats of het landschap. Ook volksverhalen, reisbeschrijvingen en columns maken deel uit van het geheel. Dit alles wordt gelardeerd met poëzie. Altijd over de plek waar je je op dat moment bevindt.

Pak je stalen ros en je smartphone, download de mp3’s via de button onderaan deze pagina en ontdek zo het coulisselandschap van Oude IJsselstreek, aangevuld met de mooiste verhalen. Bij het VVV Inspiratiepunt is een handige folder op te halen met de routekaartjes én foto's van de bankjes waar de verhalen bij horen.

Route Noord
Je start vanuit TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos. De route ligt grotendeels ten noorden van de N18 en brengt je langs kleine dorpen als Westendorp, Heelweg-West en Heelweg-Oost, via plattelandswegen, waar het heerlijk rustig fietsen is. Ook passeer je TOP De Radstake, vanuit waar diverse andere fiets- en wandelroutes vertrekken. Bij plaats Varsseveld is een extra stop bij museumboerderij het Hofshuus een aanrader. Onderweg geniet je van de verhalenbankjes, die je vertellen over De Grote Brand en over de omzwervingen van De Bedrukte Moeder Gods van Varsseveld.

Fotografie:    Hans Mellendijk, Louis Radstaak, Marieke Eijsink e.a.

Folder Verhalenbankjesroute Noord - omschrijving verhalenbankjes incl. geluidsfragmenten en documenten Noord - geluidsfragmenten