TOP Van Hal

Grensweg 13, 7083 AM Voorst | Toon op kaart

Smokkelen over groene grensovergangen
Groene grensovergangen zijn grensovergangen voor fietsers en wandelaars. Tussen zonsopgang en zonsondergang kun je deze grensovergangen vrij passeren. Er mogen echter geen goederen mee de grens worden overgenomen die ingeklaard moeten worden en je moet je kunnen identificeren. Bij elke groene grensovergang is een bord geplaatst waarop de voorwaarden in het Duits en Nederlands vermeld staan.

IJzerindustrie
Op basis van in de regio aanwezige ijzeroxide hebben de dorpen zich kunnen ontwikkelen. Lange tijd waren de dorpen in de omgeving centra van de ijzernijverheid. Sinds 1885 ligt de winning van Achterhoeks ijzer geheel stil, maar de ijzerverwerkende bedrijven zijn voor een deel gebleven, in hoofdzaak in Ulft.

Restaurant Van Hal
In dit landelijk gelegen restaurant geniet je van typische Achterhoekse specialiteiten. Er worden ook speciale Achterhoekse avonden georganiseerd. Het bedrijf is sinds 1867 een koffiehuis en sinds 1905 een café.

Rondom Gendringen
Het landschap bij Gendringen is betrekkelijk vlak, vroeger stroomde de Aa-Strang/Oude IJssel vaak over. Iets ten zuiden van Gendringen ligt een monumentaal landhuis, Huis Landfort genaamd. Het huis is in neoklassieke stijl gebouwd. Bij het huis ligt een fraai park in Engelse landschapsstijl. Op Landgoed Engbergen, aan de oostkant van Gendringen, bevindt zich een amfi-openluchttheater, waar geregeld voorstellingen worden gegeven. Op het terrein is ook een kinderspeeltuin en een theetuin.

Wasserburg Anholt
Eén van de mooiste kastelen van Duitsland ligt op een steenworp afstand van de Nederlandse grens. Een deel van het kasteel is in gebruik als museum, een ander deel als hotel-restaurant. In het museum hangt een bijzondere kunstverzameling van beroemde meesters, zoals Rembrandt, Breughel en van Goyen. Verder zijn er bijzondere wandkleden, uniek porselein en exclusief meubilair tentoongesteld. Het historische park is aangelegd in voornamelijk Engelse landschapsstijl.

Wandelnetwerk
Deze TOP is startpunt 57 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes. 

*Engbergenroute (4 km)
*Rondje Voorst (5 km)
*Nordic Walking TOP-route (30 km, in te korten) 

Ontdek de Achterhoek met je smartphone
Een bijzonder leuke manier om de Achterhoek te verkennen is met je smartphone met belevingsroutes. Interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg maken de routes tot een ware belevenis. Meer informatie over de digitale routes vind je op achterhoek.nl

Fietsroutes 
*Smokkelroute (50 km, in te korten tot 34 km)
*TOP-route (60 km, in te korten tot 34 km)
*Aa-Strangroute (76 km)