Restaurant Van Hal

Grensweg 13, 7083 AM Voorst | Tel: +31 315 681 262 | Toon op kaart

Dit uit 1867 stammende familiebedrijf en meer dan 50-jarig bestaande restaurant is gelegen aan de Duitse grens in het buurtschap Voorst. Het is nabij Engbergen, tussen de kerkdorpen Gendringen en Dinxperlo, en omgeven door bos en weilanden. 

Geschiedenis
In 1868 werd Bernard Stapelbroek de eerste molenaar op de Voorstse molen. In 1876 trouwde Bernard met Elisabeth Brus en gingen zij wonen in hun nieuwe huis aan de Voorstsestraat 34 (nu Grensweg). Op 13 mei 1899 trouwde hun dochter, Theodora Stapelbroek, met Johannes Hubertus van Hal.

Tot dan toe bestond het familiebedrijf uit een maalderij, koffieschenkerij en een bakkerij. In 1905 verkreeg Johannes van Hal een vergunning tot "verkoop van sterke drank in het klein". Vanaf dat moment werd er drank verkocht in een vertrek van het toenmalige huis en Café Van Hal was een feit.

In 1908 werd een schuur gebouwd, die men gebruikte als zaaddrogerij. 25 jaar later werd de schuur, welke achter de maalderij en bakkerij stond, verbouwd tot zaal: het vormde een ontmoetingsplaats voor het buurtschap.

Halve haantjes
Restaurant Van Hal is in de nabije omgeving bekend om het halve haantje. De oorsprong ervan gaat terug naar begin jaren '50, toen Riek en Frans van Hal begonnen met het serveren ervan. Het bleek een groot succes! In de loop der jaren zijn er meer dan één miljoen van verkocht. Door deze halve haantjes werd Van Hal in 1958 officiëel Restaurant Van Hal.

De korenmaalderij en bakkerij stopten respectievelijk in 1952 en in 1964. Deze ruimtes werden toen toegevoegd aan het restaurant.
Ook de straatnaam is in al die jaren gewijzigd: de Voorstsestraat heet tegenwoordig Grensweg, maar Restaurant Van Hal serveert nog steeds 't halve haantje met veel plezier. 4x per jaar wisselt de spijskaart maar deze gouwe ouwe blijft bestaan. Geniet van de gemoedelijke Achterhoek bij Restaurant Van Hal.

Website E-mail Telefoonnummer