Molen Van Hal

Grensweg 13A, 7083 AM Voorst | Toon op kaart

De Molen Van Hal is een korenmolen in Voorst. Deze ronde stenen beltmolen werd in 1866 gebouwd in opdracht van Bernhard Stapelbroek. Theodora Johanna, de dochter van deze molenaar trouwde in 1899 met Johannes Hubertus van Hal.

In 1905 begon deze 'Jannes' van Hal op het erf van zijn boerderij bij de molen een ook bierlokaal. Hieruit is het nog bestaande restaurant Van Hal voortgekomen. Vanaf 1909 werd het maalbedrijf verplaatst naar een schuur waarin een benzinemotor was opgesteld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen flink beschadigd en in 1957 werd hij onttakeld. Een deel van de wieken was al eerder afgebroken na blikseminslag. Ruim een decennium later werd getracht de molen te herstellen, maar men slaagde er op dat moment niet in.

De naam van de molen verwijst naar de familie Van Hal die eigenaar was totdat hij in 1999 werd ondergebracht in de Stichting Korenmolen Voorst. De stichting begon in 2009 met herstel. Sinds november 2010 is de molen weer voorzien van een kap en weer maalvaardig.

De molen is open op woensdag- en zaterdagmiddag, daarbuiten bezoeken op afspraak mogelijk.

Website E-mail