Maalderij De Nieuwe Molen

Keurhorsterweg 5, 7065 BS Sinderen | Toon op kaart

Maalderij De Nieuwe Molen is een in 1926 gebouwde maalinrichting voor het malen van vooral rogge, gebouwd ter vervanging van de in 1671 gebouwde standerdmolen en in 1937 verder uitgebreid met onder andere een schuur. De maalderij werd tot 1981 bedrijfsmatig gebruikt.  

Er zijn drie koppels maalstenen, een centrifugaal buil, een mengketel en een graanreiniger. Op de eerste verdieping staat een laboratorium opstelling van verschillende, draaiende werktuigen. In het gebouw staat ook een oven, die vroeger gestookt werd met takkenbossen en gebruikt werd voor het bakken van roggebrood. 

Door de vroegere eigenaar A.W. Kersjes is de maalderij overgedragen aan de Stichting Maalderij 'De Nieuwe Molen' en wordt ongeveer 10 dagen per jaar door vrijwilligers in bedrijf gesteld voor het malen van graan. Kijk op de website van de maalderij voor de openingstijden. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de instandhouding van de maalderij wordt zeer gewaardeerd. De maalderij wordt door enthousiaste vrijwilligers draaiende gehouden zonder subsidie.

Website