Verblijf & Recreatie De Stakenborg

| Voorst

De Stakenborg, in het verleden ook wel Starckenborch genoemd, is een unieke plek in de Achterhoek aan de Aa-strang, in het buurtschap Voorst ten oosten van Gendringen. De Aa-strang is een wetering, die uit Duitsland komt en enkele kilometers naar het westen in de Oude IJssel uitmondt.

De accommodatie
De Stakenborg bestaat uit het voor- en achterhuis. Samen zijn ze geschikt voor 24 personen (of 2 losse groepen van 12 personen), er zijn in totaal 8 slaapkamers

4 vier persoonsslaapkamers
3 twee persoonsslaapkamer
1 twee persoonsslaapkamer op de begane grond (rolstoeltoegankelijk)
Alle bedden zijn voorzien van dekbed en kussen.

De accommodatie beschikt over een gaderobe, 2 verblijfsruimtes, 2 keukens, 3 badkamers, 2 speelkamers, eigen tuin en parkeergelegenheid.

Het voorhuis
Het voorhuis van De Stakenborg is geschikt voor 12 personen, er zijn in totaal 3 slaapkamers

1 twee persoons master bedroom.
1 vier persoonsslaapkamer (stapelbed)
1 zes persoonsslaapkamer
Alle bedden zijn voorzien van dekbed en kussen.

De accommodatie beschikt over een garderobe, verblijfsruimte, open keuken en badkamer, speelkamer, eigen tuin en parkeergelegenheid. Het voorhuis is niet geschikt voor minder validen.

Het achterhuis
Het achterhuis van De Stakenborg is geschikt voor 12 personen, er zijn in totaal 5 slaapkamers.

1 twee persoons kamer op de begane grond ( Rolstoel toegankelijk )
2 twee persoonskamers op de eerste verdieping
2 drie persoonskamers op de eerste verdieping
Alle bedden zijn voorzien van dekbed en kussen.

De accommodatie beschikt over een garderobe, verblijfsruimte, open keuken, 2 badkamers, een speelzolder, eigen tuin en parkeergelegenheid. Het achterhuis is rolstoeltoegankelijk.

Geschiedenis
Al in 1402 gaf de Hertog van Gelre de “Starckenborch” te leen aan de toenmalige eigenaar, waarschijnlijk één van de Heren van het kasteel Ulft. In die tijd gebeurde het vaker dat een versterkt huis als de Stakenborg door hogere adel in leen werd gegeven aan lagere adel. De hogere adel beloofde in dat geval bescherming aan de eigenaar van het huis. In ruil daarvoor moest de leenman de leenheer eeuwige toegang tot het huis verschaffen en hem steunen, wanneer dat nodig was, bijvoorbeeld als de leenheer ten strijde trok. De leenman diende zich dan beschikbaar te stellen met manschappen, paarden en wapens.

De Stakenborg was destijds niet veel meer dan een zogenaamde “spieker”, een stenen opslag voor graan met daarboven een woonhuis. Deze constructie is nog duidelijk zichtbaar in de hoogste topgevel. Het hoofdgebouw was toen nog ongeveer een derde van de huidige lengte. De rest is er in de 19e eeuw aangebouwd, evenals de stal aan de achterzijde.Door de eeuwen heen is de Stakenborg door verschillende families bewoond geweest, zoals de families van Aeswijn en Marverinck. In 1661 werd de leenplicht op het huis op verzoek van de toenmalige bewoner de heer G. van Ansum opgeheven.

1724 werd de familie Van Hal eigenaar van de Stakenborg. Deze familie heeft er daarna eeuwenlang het boerenbedrijf uitgeoefend. In 2017 werd de Stakenborg een gemeentelijk Monument. in dezelfde tijd is het gebouw grondig gerestaureerd.

Meer informatie E-mail