Verhalenbankjesroute

Nibbelinklaan 12, 7065 AH Sinderen | Toon op kaart

Over de verhalenbankjes
In de vorm van een klaverblaadje zijn in de gemeente Oude IJsselstreek een viertal fietsroutes uitgezet, variërend van ca. 30 tot 50 km, de verhalenbankjesroute. Onderweg maak je kennis met verhalen en gedichten over dit eeuwenoude land, de cultuurhistorie en haar bewoners. De vier routes (noorden, oosten, westen en zuiden) volgen het fietsknooppuntensysteem. Middelpunt is TOP Groot Nibbelink. De routes raken eveneens de TOP’s De Radstake, Van Hal, Megchelen, ’t Onland en DRU Industriepark.

De onderwerpen die je bij de bankjes hoort of leest wisselt van thema. Terugkerend bij alle klaverblaadjes is een beknopte historie van de plaats of het landschap. Ook volksverhalen, reisbeschrijvingen en columns maken deel uit van het geheel. Dit alles wordt gelardeerd met poëzie. Altijd over de plek waar je je op dat moment bevindt.

Pak je stalen ros en je smartphone, download de mp3’s (en/of de pdf-bestanden) via verhalenbankjes.nl en ontdek zo het coulisselandschap van Oude IJsselstreek, aangevuld met de mooiste verhalen.

Fotografie:    Hans Mellendijk, Louis Radstaak, Marieke Eijsink e.a.

Route Noord
Je start vanuit TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos. De route ligt grotendeels ten noorden van de N18 en brengt je langs kleine dorpen als Westendorp, Heelweg-West en Heelweg-Oost, via plattelandswegen, waar het heerlijk rustig fietsen is.  Ook passeer je TOP De Radstake, vanuit waar diverse andere fiets- en wandelroutes vertrekken. Bij de iets grotere plaats Varsseveld is een extra stop bij museumboerderij het Hofshuus een aanrader. Onderweg geniet je van de verhalenbankjes, die je vertellen over De Grote Brand en over de omzwervingen van 'De Bedrukte Moeder Gods van Varsseveld'.

Route Oost
De verhalenbankjesroute Het oosten start vanuit TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos. Via de mooie buitenwegen rondom Sinderen leidt de route je naar buurtschap Bontebrug. Halte Bontebrug, vroeger een onderbreking van de reis, is een museumwinkel, met producten uit grootmoederstijd. Leuk voor een korte stop. Vervolgens fiets je via Voorst, met alpacafarm, een shortgolfbaan en de TOP Van Hal bij de gelijknamige molen en het restaurant, richting het Duitse Anholt. Breng meteen een bezoek aan Kasteel Anholt als je er toch bent. Een klein stuk dezelfde weg terug ga je weer noordwaarts. Heb je het op de heenweg nog niet gezien? Ook bij Sinderen staat een molen.

Onderweg geniet je van de verhalenbankjes, die je vertellen over de omzwervingen van 'De Bedrukte Moeder Gods' van Varsseveld en bevat een feuilleton in het lokale dialect: 'Duvelheurntjes op brandewien'. 

Route Zuid
Vanuit TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos, start je deze zuidelijke verhalenbankjesroute. Je gaat op weg naar buurtschap Bontebrug. Hier bevindt zich Halte Bontebrug, vroeger een onderbreking van de reis, tegenwoordig een museumwinkel, met producten uit grootmoederstijd. Langs de Oude IJssel en het natuur- en recreatiegebied Engbergen fiets je naar Megchelen. Daar staat Huis Landfort, een indrukwekkende havezate, met een geschiedenis die terug gaat tot de vijftiende eeuw. Je bent bijna in Duitsland maar keert verder terug landinwaarts als je naar Megchelen gaat, waar eveneens een TOP is. Via de naoorlogse noodwoning de Moezeköttel en niet ver langs Wijngaard Oerlegoed zet je koers naar Etten. Vanaf daar fiets je naar Ulft om vervolgens via Silvolde en Terborg terug te keren naar TOP Groot Nibbelink. De verhalen onderweg vertellen over de geschiedenis van de ijzerindustrie, over de omzwervingen van 'De Bedrukte Moeder Gods van Varsseveld', de ridders van Huize Ulft en de dichter Staring.

Route West
TOP Groot Nibbelink, niet ver van het Idink- en Nibbelinkbos, is je startpunt voor de westelijke verhalenbankjesroute. Je zet koers richting Terborg, met Huis Wisch, vanaf waar je langs de mooie Oude IJssel richting Sluis De Pol bij Gaanderen fietst. Langs TOP ’t Onland en vervolgens de A18 over, bereik je het mooie uitgestrekte landgoed Slangenburg met het gelijknamige kasteel. Via buitenwegen ten noorden ervan fiets je uiteindelijk via Westendorp terug naar TOP Groot Nibbelink. Onderweg hoor je de mooiste verhalen van deze route: er wordt verteld over de geschiedenis van de ijzerindustrie en over De Roofridders van Wisch.